facebook
 
Hotel-Cafe-Restaurant “De Oude Smidse”
Hotel
Restaurant
Bistro
Omgeving en Activiteiten
Arrangementen
Groepen
Agenda
catering
Agenda
Contact
Reserveren
Links
Foto`s
De omgeving biedt ook fantastische mogelijkheden voor fietsers, skaters, wandelaars, motorrijders, kanoërs en andere watersporters


Omgeving en Activiteiten: Cultuur

Het Hoogeland is een bijzonder landschap voor bezoekers. Rond 2500 jaar geleden kwamen hier de eerste mensen wonen. Van het begin af aan was er de strijd met het water. Die geschiedenis van deze strijd is ook in het huidige landschap terug te vinden. De mensen begonnen al vroeg heuvels te bouwen die later de basis voor de dijken werden en die U nog steeds kun zien. De geschiedenis van het gevecht met het water is nog goed in het huidige landschap te vinden.

Alle 21 dorpjes in “de Marne”hebben hun eigen speciale karakter. De cultuurhistorische kenmerken van Het Hoogeland zijn de wierden ( heugels waar de huizen op gebouwd zijn), Borgen (kleine kastelen), oude kerken en molen. Neemt U de tijd om de wierden, borgen, kerkjes en molens te bezoeken. Bewonder de schitterende herenboerderijen. Wij zullen hier een aantal niet te missen uitstapjes noemen.

 • Openluchtmuseum Het Hoogeland ( 6 km van Westernieland )
  Het museum ligt in de kom van het Noordgroninger dorp Warffum , waar de wierde en zijn bebouwing goed bewaard zijn gebleven. Van buitenaf herkent u het museum dan ook niet als zodanig omdat de huizen zijn geïntegreerd in het dorpsgezicht. Meerdere huizen op het museumterrein worden zelfs nog bewoond. Het geeft een beeld van het wonen en werken in dit gebied rond 1900.

 • Abrahams Mosterdmuseum, Eenrum (8 km van Westernieland)
  Een van de culinaire hoogtepunten uit het Gronings land is de mosterdsoep. Dan hoort er natuurlijk ook een bezoekje aan het mosterd museum te Eenrum bij. Hier laat men zien hoe mosterd gemaakt wordt die U later in Uw soep kunt proeven. Een rondleiding behoort ook tot de mogelijkheden, trek daar ongeveer een uurtje voor uit. Bij het museum is ook een restaurant met verschillende mosterd specialiteiten. Ook bij ons in De Oude Smidse kunt U terecht voor een overheerlijk kopje mosterdsoep. Naast het museum ligt de meest bekende molen van het Hoogland “De Lelie”, die in 1862 is gebouwd.

 • Kaarsenmakerij Wilhelmus, Eenrum
  In het pittoreske dorpje Eenrum bevindt zich ook nog de Kaarsenmakerij Wilhelmus. Behalve het bekijken van de geschiedenis van het kaarsen maken is er de mogelijkheid zelf kaarsen te maken. U kunt hier uiteraard ook allerlei kaarsen kopen.

 • Theefabriek in Houwerzijl ( 20 km van Westernieland )
  De juiste plek voor elk theeliefhebber. De Theefabriek is een unieke combinatie van Nederlands enige theemuseum, de theeschenkerij met de meest uitgebreide theekaart ter wereld en een nostalgische theewinkel. De fabriek is gevestigd in de voormalige kerk en pastorie van het dorpje Houwerzijl, middenin het prachtige Lauwersland.

 • Menkemaborg, Uithuizen ( 14 km van Westernieland )
  In het dorp Uithuizen staat de Menkemaborg de best bewaarde borg in het Groninger landschap. De oorsprong van de huidige borg ligt eind veertiende, begin vijftiende eeuw. In de vorige eeuw werd de borg gerestaureerd en ingericht met het 18e eeuwse interieur. De tuin werd hersteld met behulp van het originele plan.
  Tegenwoordig is de borg een museum en geeft het een beeld van het leven van de Groninger jonkers in de zeventiende en achttiende eeuw. De bijbehorende tuin is opnieuw ingericht als een achttiende-eeuwse Hollandse tuin. In de tuin bevindt zich een van de weinige originele doolhoven in Nederland.
  In het op het borgterrein gelegen Schathuis is een restaurant gevestigd.

 • Verhildersum ( 15 km van Westernieland )
  Midden in het Noordgroninger wierdenlandschap, aan de oostzijde van het dorp Leens, ligt Verhildersum. Op deze 32 hectare grote landgoed gaan cultuur en natuur harmonisch samen. Verhildersum wil een beeld geven van het wonen en werken op het Groninger platteland in de 19e eeuw. Van borgbewoners, boeren en arbeiders. Van het dorpsleven en van ambachtslieden. Het Schathoes, dat in vroeger jaren als veeschuur diende, is ingericht als restaurant-theeschenkerij.

 • Insektenwereld, Leens ( 15 km van Westernieland )
  Het NatuurDoeCentrum Insektenwereld in Leens is een educatief-recreatief centrum waar de bezoeker langs veelal levende dieren en insecten wordt geleid. Het park is in 1998 opgericht met als doel de bezoekers spelenderwijs kennis te laten maken met dieren en hun plaats in de natuur. Vooral die dieren die doorgaans als eng of nutteloos worden gezien, bijvoorbeeld insecten, krijgen bij het NatuurDoeCentrum Insektenwereld extra aandacht. Een aanrader voor de kids!

 • Domies Toen, Botanische tuin en museum, Pieterburen ( 2km von Westernieland )
  Beroemd is Pieterburen door de zeehondencrèche maar het dorpje heeft ook nog andere attracties te bieden. Naast de Petruskerk, daterend uit de 15e eeuw ligt de Domies Toen, de tuin van de dominee. Een tuin in Engelse landschapsstijl, in het Gronings “Slingertoen”. Hier treft U het parkachtige van vijvers oude bomen, rozenperken en inheemse plantensoorten. Naast de tuin vindt U ook nog een gezellige theeschenkerij.

 • Visserijmuseum, Zoutkamp ( 20 km van Westernieland )
  Wie zich interesseert in het verhaal en de ontwikkeling van de visserij in deze omgeving moet zeker Zoutkamp aan doen. In het kleine museum is ook nog een souvenirwinkel.
  Ontwerp: ReMedia.nl