|
Het natuurgebied Het Hoogeland is een paradijs voor toeristen die van natuur houden. Als U op zoek bent naar rust, ruimte, schone lucht en natuur bent U hier op de juiste plek! Het is een uniek en open landschap dat door de eeuwen heen sterk gevormd is door de aanwezigheid van water. De dijken, wierden en maren van het Hoogeland zijn de belangrijkste landschapselementen die U hier kan vinden. Daarnaast kent het twee unieke natuurgebieden met internationale allure: het Lauwersmeergebied en de Waddenzee.
- Waddenzee
De Waddenzee is het grootste getijdengebied ter wereld. Een getijdengebied is een watergebied dat sterk beïnvloed wordt door eb en vloed. Bij eb vallen grote delen van het gebied droog. Dit unieke natuurgebied is voor het grootste deel natuurlijk ontstaan. De afwisseling tussen nat en droog maakt de Wadden een uniek natuurgebied. Het Waddenzeegebied heeft een grote ecologische waarde en staat met uitzondering van het Deense deel sinds 26 juni 2009 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Er groeien planten, zoals zeekraal, die alleen kunnen overleven als ze een deel van de dag onder water staan. Dankzij dit soort planten kunnen er kwelders ontstaan. Dat zijn gebieden die hoger liggen dan de omgeving omdat er zand tussen de planten blijft liggen. Miljoenen vogels verblijven een deel van het jaar, of het hele jaar lang, in het Waddengebied. Ze vinden voedsel op de kwelders. Ze leven van de planten, schelpdiertjes en kleine ongewervelde dieren. Ook in het water van de Waddenzee is allerlei leven te vinden. De mooiste manier om te genieten van deze unieke natuurbeleving in het Waddengebied is wadlopen!
Bekijk hier alle mogelijkheden voor het wadlopen >>
- Nationaal Park Lauwersmeer
Het Nationaal Park Lauwersmeer ligt op de grens van Groningen en Friesland en is ontstaan nadat in 1969 een dam was gebouwd tussen het oude meer en de Waddenzee. Sindsdien is een prachtig en uitgestrekt landschap ontstaan met vele vogels, vissen en bijzondere bloemen. Kleinschalige vriendelijkheid en knusse intimiteit. Imposante boerderijen, prachtige vergezichten, houtwallen, wierden met schilderachtige dorpjes, een bruisend watersportgebied en een uniek natuurgebied. Dat is het Groninger deel van het Lauwersland. Een gebied dat zich uitstrekt van het Lauwers-meer tot Loppersum en van het Wad tot Zuidhorn, met vele aantrekkelijke gezichten. Waard om ontdekt te worden.
Het Nationaal Park Lauwersmeer bestaat voor een groot deel uit water. Een mooi vaargebied voor kano, surfplank, open boot of kajuitboot. Je hebt er zoveel ruimte, dat je er zelfs in het hoogseizoen heerlijk kunt varen. Je kunt aanleggen in een van de vier jachthavens of bij een aantal speciale steigers en recreatie-eilanden. Geen eigen boot? Op verschillende plekken zijn boten te huur. Als je niet zelf wilt varen, maar toch het Nationaal Park eens vanaf het water wilt bekijken, kies dan voor een vaarexcursie.
Het Lauwersmeer heeft een uitgebreid net aan wandelpaden. De tien rondwandelingen die Staatsbosbeheer heeft uitgezet in het Nationaal Park Lauwersmeer variëren in lengte van 2 tot 7,5 kilometer. Bepaal je liever je eigen route, bij de plaatselijke VVV-kantoren kun je terecht voor wandel- en fietskaarten. Fietsliefhebbers kunnen daar ook terecht voor de route ‘Rondje Lauwersmeer’, een route van 45 kilometer rond het Lauwersmeer. Als U graag een dag naar het Waddeneiland Schiermoninkoog wilt kun U de veerboot in Lauwersoog nemen.
- Zeehondencrèche, Pieterburen
Elk jaar wordt een groot aantal hulpbehoevende zeehonden langs de kust van Nederland en de Waddeneilanden gevonden en naar de Zeehondencrèche in Pieterburen gebracht. Niet alleen pups die hun moeder zijn kwijtgeraakt, de zogenaamde huilers, maar vooral ook zieke, gewonde en verzwakte dieren krijgen een volledige medische behandeling en worden enkele maanden verzorgd, tot ze sterk en gezond terug kunnen naar de Waddenzee. Geen enkel dier blijft in gevangenschap.
Het behandelen van al die zieke zeehonden heeft van de Zeehondencrèche een professioneel ziekenhuis gemaakt, met een dierenarts, een flink aantal quarantaineruimtes, een laboratorium voor bloedonderzoek, röntgenapparatuur, geneeskundige en wetenschappelijke adviescommissies en vijfentwintig zeer betrokken medewerkers. Ieder jaar komen studenten van over de hele wereld een periode stage lopen in Pieterburen. Wetenschappelijk onderzoek heeft een belangrijke plaats ingenomen in het werk van de crèche. Inmiddels is aangetoond dat vervuiling in de Waddenzee het afweersysteem van de zeehond aantast.
In het bezoekerscentrum speelt de hele zeehondenverzorging zich letterlijk rond de bezoeker af. Zo kan men een kijkje nemen in de keuken waar de zeehondenmaaltijden worden bereid, de quarantaineruimtes en de binnen- en buitenbassins waarin de zeehonden zwemmen. De vaste expositie geeft veel informatie over de zeehond en zijn leefgebied. Daarnaast zijn er in het bezoekersgedeelte nog een kinderhoek met educatieve spelletjes en voor de kleinsten een zandbak, een filmzaal waar afwisselend een drietal informatieprogramma’s wordt getoond en een winkel met o.a. exclusief voor de crèche vervaardigde artikelen.
|
|